Scen & film Nr 4-15

Ett pensionsavtal äntligen klart!

Efter mer än 15 år av kamp och förhandlingar finns nu ett nytt pensions- och omställningsavtal på plats för de som arbetar vid scenkonstinstitutionerna.
Avtalet ger ett rejält stöd för omställnings- och karriärväxling, löneökningar på tio procent för dansare, samt högre pensionsavsättningar för andra konstnärliga grupper.

Erik lämnade Stockholm för att bli vild och spontan

Regissören Erik Holmström, före detta konstnärlig ledare för Turteatern, lämnade ”skitstaden” Stockholm för att spela dockteater för vuxna i Malmö. Teatern ska jobba gränsöverskridande med bild- och seriekonst.

”Clowner utan gränser har lärt mig förlåtelse och förståelse”

I 20 år har Clowner utan gränser rest till utsatta områden världen över i syfte att sprida skratt och glädje till barn utan vuxna. Nyligen reste skådespelaren Oldoz Javidi med organisationen till Libanon där hon mötte syriska barn på flykt.
– Kriget sitter i barnens kroppar. De lever med en sådan ångest att deras kroppar vibrerar. De flesta har oerhört svårt att vara still, säger Oldoz Javidi.

Brist på scener utarmar kulturen i Stockholm

Flyttlassteater är en verklighet för dem som i likhet med Teater Lumor saknar egen scen. Det leder till publiktapp i skarvarna och förvirring när varumärket ofta är scenen och inte gruppen. Avsaknaden av scener i innerstaden utarmar kulturlivet, men det är också kreativt utmanande.