Scen & film nr 4-2018

Teaterförbundet för scen och film har en ny förbundsstyrelse

Riksstämman är över och skådespelaren Simon Norrthon har valts till ny ordförande. Under de fyra kommande åren ska filmen synliggöras mer och den nya styrelsen har fått en bred representation vad gäller anställningsformer, etnisk mångfald, hbtq.

Franska skådespelare talar ut om stereotyper kring hudfärg

– Det var först när jag blev skådespelerska som jag blev medveten om att jag är svart. I boken Svart är inte mitt yrke beskriver 16 franska artister stereotyper kring hudfärg.
– Fördomar är ett hot mot våra demokratier, säger skådespelaren Rachel Kahn.

”Att spela teater är rena semestern”

Få kan som Anna Carlson spänna blicken i sin meningsmotståndare. Flera stora frågor har också rotts i land under hennes tid, exempelvis jämställdhet och pensioner. Efter tolv stundom turbulenta år kliver hon nu av posten som ordförande för Teaterförbundet för scen och film.

Filmproduktion med en juste värdegrund på alla nivåer

– I vår bransch glömmer vi ibland att regissörer inte bara är kreatörer utan också är arbetsledare med flera ansvarsområden, säger Tuva Novotny som regisserar filmen Britt-Marie var här.
Filmproduktionen präglas av en stor omsorg om arbetsklimat och organisation. Scen & film har besökt inspelningen i Västsverige.

Viktiga frågor som stjärnor och konst ställer

Låt inte kulturen spackla över en havererad välfärdspolitik, skriver regissören Stina Oscarson och vänder blicken mot stjärnorna för att få syn på vår kulturpolitik.

Charlotta låter åldern ta plats på scen

Åldern spelar roll för en dansare. Varför då inte låta ålder ta plats på scenen? Så arbetar Charlotta Öfverholm. Nu senast i en föreställning där den yngsta medverkande är 65 år.

Stort grattis, Gunnel Lindblom, årets Guldmedaljör!

I vår har hon spelat den blinda profeten Tieiresias i hyllade Oidipus/Antigone på Dramaten. I höst är det nypremiär Thomas Bernhards Ritter, Dene, Voss. ”i varje ögonblick intelligent”, skrev Expressen om Gunnel Lindbloms regi.