Scen & film nr 5-2018

”Det är stort att få göra musikalfilm”

– En del av mitt hjärta är en hommage till musikalen. Jag är stolt över att vara med och gå bräschen för genren, säger Lisette T. Pagler, en av artisterna i den första svenska musikalfilmen på länge.
Scen & Film besökte inspelningen vid Thorskogs slott i Västra Götaland.

Astrid Lindgrens värld ska rymma mer mångfald

Bättre representation sett till både etnicitet och kön. Det kräver en ny arbetsgrupp på Astrid Lindgrens värld, som är en stor arbetsgivare för nyutexaminerade skådespelare. Nu lovar teaterledningen bättring.

Svart identitet får ny form i Sverige

En afrosvensk identitet och kultur är på väg att få fäste i Sverige. Det skildrar Monica Miller, New York-baserad professor i afroamerikansk litteratur och kultur i New York, i sin kommande bok Blackness, Swedish style.

Nytt kulturråd bidrar med gediget filmperspektiv

Brexit och barnkultur. Det är två utmaningar som Sveriges nya kulturråd i London står inför. Som Sveriges första kulturråd med filmexpertis i bagaget hoppas Pia Lundberg också kunna slå ett extra slag för svensk film i Storbritannien.

I närkontakt med ljudet

Ljuddesignern Annelie Nederberg letar efter det taktila när hon komponerar elektronisk musik. Hon har precis gjort ljud och komposition till föreställningen Underkastelse vid Kulturhuset Stadsteatern och doktorerat vid University of Surrey i England.
– I min värld har ljud en egen vilja och egna beteenden. Jag tycker om ljud som är sneda och vinda. De är karaktärer med personliga drag.