Scen & film nr 7-15

Orosmoln på den finska filmhimlen

Finland tampas med stora sparkrav, och det finska filmfacket har gått med på krav som ger arbetstagarsidan försämrade villkor. Nyligen grundades också en ny privat investeringsfond för att locka utländska filmproduktioner till landet.
– Vi måste bli modigare, säger producenten och regissören Pauli Pentti.
Och det finns andra ljuspunkter.

Besvikelse efter ny statlig filmfinansiering

I regeringens höstbudget blev det tydligt att den nya helstatliga filmpolitiken kommer att vara underfinansierad. Branschen oroas nu över regeringens uteblivna ekonomiska satsning på filmen.

Vindlande upptäcksfärd att göra föreställning i megaformat

Ett scenkonstverk i megaformat har snart premiär i ett kontorskomplex utanför Stockholm. Besökarna gör sin egen resa in i ”Satans demokrati” genom att gästa över 100 konstnärers verk. Initiativtagare är Py Huss Wallin och Jimmy Meurling.
– Ett sådant här projekt gör man bara en gång i livet. Det är otroligt lärorikt, folk går på ren och skär vilja bara för att det är så kul, säger Py Huss Walli.

Svåra läxor och äventyr på andra sidan jorden för Malin

Malin Crépin inledde filmkarriären på en kissluktande toalett i rollen som den injicerande Eva. Så småningom slängde hon ner Annika Bengtzons reporterblock i väskan. Nu spelar hon en kvinna hemsökt av demoner i Malaysia.

Scenkonstens förbjudna kroppar

Kroppshets stannar inte bara vid fetma, utan gäller också genus och etnicitet. Men håller synen på att ändras? De alternativa kropparna inom scenkonsten blir allt fler.
Scen och film har tagit pulsen på teater-, dans- och musikvärldens syn på godkända kroppar år 2015.