Scen & film nr 7-2017

I kölvattnet av #metoo

Efter skådespelaruppropet #tystnadtagning har en historisk och helt ny rörelse spritt sig lavinartat genom de flesta yrkeskårer i Sverige, med vittnesmål om övergrepp och sexuella trakasserier. Scen & film publicerar några av manifesten och initiativtagarna kommenterar vad de väntar sig av framtiden. Nu är det arbetsgivarnas och beslutsfattarnas tur att ta över.

”Vi måste ha rätt att stoppa en inspelning”

Utbildning och seminarier riktade till tv-chefer och filmproducenter. Och avtal där alla inbegripna i en filmproduktion ställer sig bakom en gemensam värdegrund. – Ett ordentligt arbete är igångsatt nu, säger Eva Hamilton, ordförande för Film och Tv-producenterna.

Fad James Velasquez har detaljkoll på läget

Inspelningen av Swoon är klar. Storfilmen, som ger liv åt ett virvlande kärleksdrama i Stockholm under förra seklet, är till stora delar gjord i Ungern. James Velasquez, FAD, first assistent director, har lagt pusslet till den tekniskt avancerade produktionen där två skilda filmkulturer möttes.

”Jag kan inte sluta sjunga!

Sedan 2008 delas Såstaholms pris till Höstsols minne ut till en ung och lovande scenkonstnär. Årets mottagare slog igenom som skådespelare redan i skolåldern. Idag kan Anton Lundqvist även titulera sig barnboksillustratör och musikalartist. Drivet? Att ständigt gå utanför trygghetszonen.