Scen & Film stöder kravet på en humanitär vapenvila

The Freedom Theatre, Frihetsteatern i hjärtat av Jenins flyktingläger i Palestina, har rönt uppmärksamhet världen över.

Sedan starten 2006 har Frihetsteatern växt från att vara en provisorisk teaterhall till det största kulturcentret på norra Västbanken, som utbildar skådespelare, scentekniker, dramapedagoger, fotografer och filmskapare, turnerar internationellt och har ett omfattande nätverk av samarbetspartners, bland annat i Sverige.

De senaste dagarna har teaterns konstnärliga ledare Ahmad Tobasi och verksamhetsledaren Mustafa Sheta bortförts av Israels militär, Tobasi har nyligen släppts medan Sheta fortsatt är fängslad.

– Frihetsteatern i flyktinglägret Jenin har länge arbetat för demokrati och frihet och motarbetat den fundamentalism och terror som Hamas står för, och har varit en viktig samlingsplats för barn och unga. Nu är teatern förstörd och vi vet inte vad som har hänt med dess medarbetare, säger Simon Norrthon, ordförande i Scen & Film.

– Scen & Film stöder kravet på en humanitär vapenvila mellan Israel och Hamas. Situationen i området är katastrofal och de mänskliga rättigheterna måste efterlevas. Internationell lag måste följas för att skydda civila palestinier i Gaza och den israeliska gisslan måste omgående släppas, säger Simon Norrthon.