Scen & Films guldmedalj till Tomas von Brömssen

Fackförbundet Scen & Films guldmedalj för 2023 tilldelas skådespelaren Tomas von Brömssen ”för utomordentlig konstnärlig gärning”. Tomas von Brömssen fyller 80 år den 8 maj och är fortfarande yrkesarbetande som skådespelare.

Foto: Liisa Eelsoo

– Det är med stor glädje och tacksamhet vi överlämnar årets guldmedalj till Tomas von Brömssen; en av våra stora skådespelare som med lätthet rör sig mellan de komiska och mer dramatiska rollerna. Alla hans karaktärer utstrålar mänsklighet och omtanke om den lilla människan, säger Simon Norrthon, förbundsordförande i fackförbundet Scen & Film.

Tomas von Brömssen utbildade sig på scenskolan i Malmö i slutet av 60-talet, och har därefter gjort en lång rad roller i tv, film, på revy- och teaterscener.

Bland tidigare roller märks hans prestationer i tv-serien om lumphandlarna Albert och Herbert, och Thomas Blomgren i Saltön. Han har hyllats för sina prestationer i filmerna Lust och fägring stor, Mitt liv som hund och Mannen från Mallorca, men har alltid haft sin bas på scenerna i Göteborg.

Guldmedaljen delas ut i Stockholm den 15 maj, i samband med Scen & Films stipendieutdelning.

Scen & Films (tidigare Teaterförbundets) guldmedalj har delats ut sedan 1944 till framstående konstnärer inom scen och film. Skådespelaren Inga Tidblad var den första att tilldelas utmärkelsen.

Här finns de tidigare mottagarna listade:
Mottagare av Scen & Films guldmedalj