Scen & Films guldmedaljer till framstående fotografer

Fackförbundet Scen & Film delar varje år ut en guldmedalj till en eller två personer ”för utomordentlig konstnärlig gärning”. Under måndagen delades 2024 års guldmedaljer ut till filmfotografen Jens Fischer och scenkonstfotografen Lesley Leslie-Spinks. Utdelningen skedde under Scen & Films förbundsmöte på Hasselbacken i Stockholm.

Jens Fischer är en av Sveriges mest framstående filmfotografer. Han har bland annat filmat Änglagård, 1939 och Män som hatar kvinnor. Tre gånger har han tilldelats en guldbagge för bästa foto: Sista dansen 1993, Under ytan 1997 och The Queen of Sheba’s Pearls 2004.

– Som skådespelare vet man vad en fotograf betyder för skådespeleriet, och det är ingen slump att Jens Fischers filmer bjudit så många starka skådespelarprestationer. Han är en mästare på att genom ljussättning och komposition skapa djup i bilden även med de enklast förutsättningar. Hans bildberättande leder oss in i verket och tjänar alltid historien och lyfter skådespelarna, säger Simon Norrthon, förbundsordförande i Scen & Film.

Lesley Leslie-Spinks är en av Sveriges mest ansedda scenkonstfotografer. Hon har arbetat som scenkonstfotograf på bland annat Kungliga Operan och Stockholms Stadsteater och har följt Cullbergbaletten och Mats Eks arbete sedan 1970-talet. 2004 tilldelades hon Carina Ari-medaljen.

– Dans är rörelse, men det är också linjer, placering och komposition. Med stillbildskameran som arbetsredskap fångar Lesley Leslie-Spinks de flyktigaste ögonblicken för evigheten. Det är i spänningsfältet mellan den precist frusna kroppen och den oskarpa gesten som det ryms en värld av rörelse och fortsättning, säger Simon Norrthon.

Scen & Films guldmedalj (tidigare Teaterförbundets guldmedalj) har delats ut sedan 1942, då skådespelaren Inga Tidblad mottog den allra första medaljen. Här finns samtliga guldmedaljörer listade.