Startsladden till Shahab Mehrabi

Årets Startsladd tilldelades filmaren Shahab Mehrabi för filmen Götaplatsen #flerochfler. Priset delas ut under Göteborgs filmfestival och består av 580 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster, vilket gör det till ett av världens största kortfilmspriser.

Fotograf: Matias Ruiz Tagle

Juryns motivering lyder: ”Priset går till en film som utmanar, bråkar och stör. En film som vill ifrågasätta filmen som form lika mycket som fråga oss hur vi kan gestalta samhälleliga problem utan att reproducera bilden av dem. Juryn anser att filmen visar att det inte bara behövs nya berättelser utan även nya sätt att berätta.”

Startsladdens jury bestod i år av Nikeisha Andersson, regissör, Frida Röhl, konstnärlig ledare på Folkteatern Göteborg, Anna Weitz, producent och Jonas Eskilsson, regissör.

Teaterförbundet för scen och film är en av sponsorerna till priset, och bidraget ska gå till att anställa en filmarbetare.
Bakom priset står också Svenska Filminstitutet, Gothenburg Studios, Red Rental by Maan, Folkets Bio, Film i Väst, IndependentKostym och Shoot&Post.