Stockholm Rising Star och 1 km film utdelade

Under Stockholms filmfestival har en rad priser delats ut. Stockholm Rising Star 2016 går till skådespelaren Filip Berg och 1 km film-stipendiet till Frida Kempff for Dear Kid.

Skådespelaren Filip Berg har bland annat nominerats för sin roll som den unge Ove i filmen En man som heter Ove. Motiveringen till priset lyder:

”2016 års Rising Star inom Stockholm Filmfestival går till en ung skådespelare som publiken har lätt att spegla sig i – filmögonen talar till oss. Med öppenhet, sårbarhet och nyfikenhet gestaltar han sina roller – hans kompetens imponerar, det har den inhemska men också den internationella publiken uppfattat. En riktigt ”vass” skådespelare med en självklar fortsatt karriär på filmduken.”

I juryn för Rising Star sitter Anna Carlson, ordförande i Teaterförbundet för scen och film, Jan Göransson som är presschef på Filminstitutet och Lisa Rosengren från Film- och tv-producenterna. Externa jurymedlemmar var i år Sofia Ledarp och Rikard Wolff.

Teaterförbundet för scen och film bidrar också till 1 km film-stipendiet som går till en ung svensk regissör. Årets stipendium gick till Frida Kempff for Dear Kid.

Priset ska användas till att göra en ny kortfilm, som visas under nästa års upplaga av Stockholms filmfestival. Teaterförbundets bidrag är 15 000 kronor och ska användas till att anställa en professionell filmarbetare bakom kameran, företrädesvis en medlem i Teaterförbundet för scen och film.