Stöd det turkiska skådespelarfackets ordförande

I Turkiet hotas Memet Ali Alabora, ordförande för det turkiska skådespelarfacket AUT, till ett 20 år långt fängelsestraff.

Han anklagas för ”beväpnad uppvigling mot den turkiska staten”, sedan han på Twitter uttalat stöd för de demonstrationer som pågått för att bevara Geziparken i Istanbul mot exploatering och också satt upp en pjäs kring händelserna. Han har även arbetat för att förhindra en rivning av den historiska Emakteatern i Istanbul.

Alabora har hotats såväl av den turkiska premiärministern Erdogan som av Ankaras borgmästare. Erdogan har offentligt pekat ut Memet Ali Alabora och Ankaras borgmästare Melih Gokcek sa i ett tv-program i förra veckan att ”Staten kommer att fånga Alabora med Guds tillåtelse, och sätta honom bakom galler”.

Mement Ali Albora är en välkänd skådespelare i Turkiet och har över 1 miljoner följare på Twitter

– Konstnärligt verksamma måste ha rätt att uttrycka sin åsikt och att skapa fritt, utan att bli förföljda och hotade. Teaterförbundet uppmanar därför sina medlemmar att stöda petitionen till stöd för Memet Ali Alabora, säger Teaterförbundets ordförande Anna Carlson.

Här kan du skriva under petitionen för Memet Ali Alabora