Stöd till Cultural Workers of Ukraine

Det är nu åtta månader sen Ryssland utökade sitt anfallskrig mot Ukraina, det krig som inleddes med ockupationen av Krim 2014. Även om det är svårt att se några ryska framgångar så ser det ut att bli ett långvarigt krig vilket för varje dag förvärrar situationen för Ukrainas civilbefolkning.

Rysslands strategi har utvecklats mot att i allt högre grad rikta sig mot civilsamhället och civila mötesplatser. Infrastrukturen är på många håll helt utslagen, den lokala elproduktionen står still i flera städer och många miljoner människor är på flykt, de flesta inom landets gränser.

Scen & Film har genom vår globala federation FIA haft kontakt med vår fackliga systerorganisation Cultural Workers of Ukraine. Deras medlemmar kämpar med sin vardag och många har förlorat sina hem och sina arbetsplatser. Några ägnar all sin tid åt sanering, återuppbyggnad och nödhjälp. Några kämpar vid fronten. Andra skapar konstupplevelser för barn och vuxna för att gestalta och bearbeta det som de går igenom. Eller bara för att erbjuda vila och avspänning.

Scen & Film skänker 110 000 SEK

Nu går de mot en krigsvinter som för många kommer bli mycket hård och deras behov av fortsatt stöd är enormt. Scen & Films förbundsstyrelse har beslutat att i solidaritet med kulturarbetarna i Ukraina skänka 110 000 SEK som går direkt till CWU:s nödhjälp till medlemmar med familjer som drabbats av krigets konsekvenser. Pengarna stärker också CWU:s möjlighet att överleva som organisation i en utsatt tid.