Scenkonsten står inför stora utmaningar vad gäller generationsväxling, mångfald och jämställdhet. Men även för att säkerställa kompetens till unika administrativa och tekniska yrkesroller. Som ett led i detta har Svensk Scenkonst och Teaterförbundet slutit ett avtal om yrkesintroduktionsanställningar. Syftet med avtalet är att underlätta för ungdomar att komma in och utvecklas inom scenkonstbranschen.
– Scenkonsten inkluderar en mängd olika yrken. Branschen behöver utveckla den tysta kunskap som finns samt synliggöra och stärka det lärande som redan sker. Men också samverka för att förbättra kompetensöverföringen och höja nivån på lärandet, säger Anna Kleis, som samordnar arbetet med yrkesintroduktionsanställningar.
Svensk Scenkonst och Teaterförbundet för scen och film har lagt grunden för en nationell och branschspecifik handledarutbildning som införs under 2017. Förra året anordnades en arbetsmarknadsdag för scenkonstbranschen där närmare 400 gymnasieungdomar deltog.
– Nästa steg är att utbilda handledare på scenkonstinstitutioner i alla regioner i syfte att möjliggöra fler anställningar inom ramen för YA-avtalet. Vi kommer också att skapa forum för erfarenhetsutbyte och hitta former för regional samverkan. Vi behöver höja medvetenheten i branschen för betydelsen av arbetsplatslärande och kompetensutveckling, och samtidigt förmedla hur man kan arbeta med yrkesintroduktion på arbetsplatserna, avslutar Anna Kleis.