Suzanne Osten får Teaterförbundets Guldmedalj

Regissören och författaren Suzanne Osten tilldelas Teaterförbundets guldmedalj 2015, som delas ut ”för utomordentlig konstnärlig gärning”.

– Suzanne Osten har gjort ovärderliga insatser för unga människor och för scenkonsten. En pionjär som i alla lägen står på barnens sida. Hon är en inspiratör utan vars insatser scenkonsten för barn och unga inte hade haft den självklara position som den har idag. Denna pågående livslånga gärning gör att Suzanne Osten tilldelas vår guldmedalj, säger Anna Carlson, ordförande i Teaterförbundet för scen och film.

Suzanne Osten har skapat en lång rad banbrytande föreställningar för barn, unga och vuxna genom åren, inte minst på Unga Klara som hon grundade 1975 och var konstnärlig ledare för till i fjol. Suzanne Osten var en av de första att skapa scenkonst för så unga barn som 6 månader.

Hon har även regisserat flera filmer, varit professor i regi och är Sveriges första filmambassadör för Svenska filminstitutet.


Guldmedaljen delas ut på Dansmuseet den 7 december 2015. Svenska Assitej har då bjudit in till ett samtal med Suzanne Osten, som handlar om hennes konstnärskap och arbete med svensk scenkonst för barn och unga. I samtalet deltar även Ann Petrén, Simon Norrthon och Hannes Meidal. Guldmedaljen delas ut efter samtalet som pågår cirka 19.00-21.00.
Teaterförbundets guldmedalj har delats ut sedan 1944. Här finns en förteckning över tidigare guldmedaljörer.

Foto: Kalle Rönnåsen