TCO:s Kulturpris till Anna Pettersson och Sara Stridsberg

TCO kulturpris 2012 i kategorierna scen/film och ord tilldelas två konstnärer som både tänjer och undersöker gränserna för former och normer.

Priset i kategorin ord går till författaren och dramatikern Sara Stridsberg och priset i kategorin scen/film går till skådespelaren och regissören Anna Pettersson.

Motiveringarna lyder:

Skådespelaren och regissören Anna Pettersson för sitt nytänkande i scenföreställningar som envist utforskar skådespelarens arbete med det nästan ogripbara gestaltningsögonblicket, sitt eget personliga ”jag” och ifrågasätter makt och kön i skådespelarens tolkning, särskilt tydligt i ”Fröken Julie”.

Sara Stridsberg Foto: Helén KarlssonFörfattaren och dramatikern Sara Stridsberg för skapande av omvälvande dramatik och litteratur som skruvar och speglar vår samtid och hänsynslöst ifrågasätter makt och normer. Detta genom starka kvinnor som krävt utveckling och förändring, bland annat i ”Dissekering av ett snöfall” där drottning Kristina leder oss genom utmaningarna.

 

 

TCO:s Kulturpris delas ut varje år till två personer som bidragit med framstående insatser inom sitt område. Vartannat år går det till pristagare inom kategorierna Ord och Scen/Film, vartannat år till kategorierna Bild och Musik.

Priset delas ut av Teaterförbundets ordförande Anna Carlson och Elsa Saboonchi, TCO, i samband med nypremiären av Fröken Julie på Strindbergs Intima Teater, den 22 januari.

Här kan du hitta tidigare års pristagare.

Foto av Anna Pettersson: Elisabeth Ohlson Wallin
Foto av Sara Stridsberg: Helén Karlsson


Anna Pettersson är skådespelerska, pedagog vid Stockholms dramatiska högskola och regissör. Hon är född 1969 och har medverkat i en lång rad pjäser, filmer och tv-produktioner, skrivit egen dramatik, regisserat och undervisat.

Bland annat har hon spelat i Personkrets 3:1 av Lars Norén och Boston Marriage på Dramaten samt i ett antal föreställningar på Teater Brunnsgatan Fyra. På Stockholms Stadsteater har hon medverkat i Angels in America part 2, Arne Anka och spelat titelrollen i Hedda Gabler. Hon har också iscensattFröken Julie i en nyskapande version på Strindbergs Intima Teater där hon själv står för regi samt spelar samtliga roller.

På TV och film har hon bland annat synts i Ett sorts Hades, Höök, AK 3, Graven, Bekännelsen, En ö i havet och Bäst i Sverige.

Sara Stridsberg är född 1972, och författare till romanerna Happy Sally, Drömfakulteten och Darling River. I Medealand och andra pjäser finns tre pjäser samlade. För de tre senare nominerades hon till Augustpriset, ochDrömfakulteten fick Nordiska rådets litteraturpris.

Hon är även verksam som dramatiker och har skrivit uppmärksammade pjäser som Valerie Solanas ska bli president i Amerika och Medealand, som spelats på Dramaten.

Under hösten 2012 har pjäsen Dissekering av ett snöfall, med inspiration från Drottning Kristinas liv, spelats på Dramaten.