TCOs Kulturpris till Evin Ahmad och Johan Strindberg

TCOs kulturpris delades i år ut till skådespelaren och författaren Evin Ahmad. Samtidigt delades också ett kulturstipendium ut till fotografen Johan Strindberg.

Foto: Alexander Mahmoud och Johan Bergmark

– Att synliggöra orättvisor och en vilja att skapa ett bra samhälle är något TCO har gemensamt med årets pristagare. Evin är den yngsta kulturpristagaren på många år men har under året visat på både bredd och fantastisk kvalitet i det hon åtagit sig. Både hon och Johan skapar bilder av vår samtid som är oerhört viktiga, säger juryns ordförande Anna Carlson, ordförande Teaterförbundet för scen och film.

Juryns motiveringar

TCO kulturpris 2017 tilldelas författaren och skådespelaren Evin Ahmad.
För ett mångsidigt och modigt konstnärskap som känns i hjärtat, ständigt utmanande samtidens färdiga mallar och stängda rum
Från ”Bangaren” på scen till ”Dröm vidare” på bioduken. Från ”Blod, svett och pipas” till ”En dag ska jag bygga ett slott av pengar”. Evin Ahmad är född 1990 men har redan ett samlat värv av en särskild kraft och kvalitet. I sitt konstnärskap använder hon personliga erfarenheter för att bryta barriärer och förkasta stereotyper, vilket gör hennes insatser än viktigare.

TCO kulturstipendium 2017 tilldelas fotografen Johan Strindberg.
För ett konstnärskap som tar betraktaren bortom det synliga, till en plats där inga känslor är för svåra att lyftas fram
Johan Strindberg har ett särskilt sinne för att i vardagliga ögonblick dokumentera sin samtid. Johan har en förmåga att utifrån vardagliga skeenden ta med oss på tankeväckande resor via lycka och sorg, humor och melankoli.