Teaterförbundet i Almedalen

Teaterförbundet för scen och film arrangerar och medverkar i flera programpunkter undet årets Almedalsvecka i Visby i början av juli.

Måndag 2 juli, kl. 8.00-09.45: Framtidens politik kräver fler kompromisser över blockgränserna
TCO-landet, Strandgatan 19

Har du lyssnat på tillräckligt många debatter? Vi behöver fler politiker som lyckas få igenom reformer i riksdagen än politiker som mest fokuserar på att få till snabba poänger i en debatt. Politiker som förmår förhandla och komma fram till kompromisser som kan bygga Sverige starkt. I Kompromisskampen 2018 tävlar ungdomsförbunden i förmågan att kompromissa. På plats finns också en knivskarp jury. Kom och se hur politik tar form i praktiken!

Medverkande: Eva Nordmark, ordförande TCO; Philip Botström, förbundsordförande SSU; Magnus Ek, förbundsordförande CUF; Hanna Lidström, språkrör Grön ungdom; Joar Forssell, förbundsordförande LUF;  Benjamin Dousa,  förbundsordförande MUF;

Jury: Maria Wetterstrand, tidigare språkrör Miljöpartiet och Anna Carlson, tidigare ordförande Teaterförbundet

Moderator är Suzanne ”Suuz” Naffah Cronstam

Arrangeras av TCO.

Måndag 2 juli, kl. 14.00-14.45: Samarbete mot sexuella trakasserier inom scenkonsten
TCO-landet, Strandgatan 19

Hösten 2017 briserade #metoo, en rörelse som bland annat belyste tystnadskulturen och förekomsten av sexuella trakasserier inom scenkonsten. Teaterförbundet för scen och film och Svensk Scenkonst har en lång erfarenhet av partsgemensamt arbete i olika frågor. Det var därför naturligt att samarbeta även i denna fråga och bland annat tillsattes gemensamt en kommission som hade till uppgift att göra en genomlysning av branschen och föreslå åtgärder för att få arbetsplatser fria från alla former trakasserier. Med avstamp i Metoo-arbetet, hur arbetar vi partsgemensamt? När är det lämpligt att arbeta partsgemensamt? Hur håller vi håller vi #metoo levande?

Medverkande: Carin Khakee, kommissionssekreterare, Mikael Brännvall, vd, Svensk Scenkonst, Mika Romanus, förbundsdirektör, Teaterförbundet för scen och film

Moderator: Thord Eriksson, journalist

Arrangeras av Teaterförbundet för scen och film och Svensk Scenkonst.

Tisdag 3 juli, kl. 11.00-12.15: En ny konstnärspolitik – om, vad och hur?
TCO-landet, Strandgatan 19

I mars presenterades den konstnärspolitiska utredningen, som nu är på remiss. I utredningen läggs förslag på hur villkoren för professionella kulturskapare kan förbättras, bl a genom en konstnärspolitisk satsning på 225 miljoner. Hur vill politiker och kulturskapare gå vidare med dessa förslag? Konsten kommer också att få ta plats på scenen genom Yolanda Bohm Ramirez, Spoken Word-artist och transaktivist.

Medverkande: Simon Norrthon, skådespelare, ordförande i Teaterförbundet för scen och film, Katarina Jönsson Norling, bildkonstnär, ordförande Konstnärernas Riksorganisation, Ida Karkiainen (S), riksdagens kulturutskott, Cecilia Magnusson (M), riksdagens kulturutskott; Björn Ahlsén, kulturstrateg i Region Gotland;  Ann-Christin Nykvist, utredare konstnärspolitiska utredningen; Ulrica Källén, verksamhetsledare KLYS – Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd,

Moderator: Thord Eriksson, journalist

Arrangeras av KLYS, Teaterförbundet för scen och film och Journalistförbundet

Onsdag 4 juli, kl. 17.00
TCO-landet, Strandgatan 19

Kulturskaparmingel med KLYS, endast inbjudna.

Onsdag 4 juli, kl. 20.00 Stina Oscarsons bokturné i Almedalen!
Länsteatern på Gotland, Bredgatan 10

Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig? är en handbok i hur vi ska upprätthålla demokratin. Fast handbok leder samtidigt lite fel, för den är så full av tvivel, säger författaren Stina Oscarson som har skrivit boken med illustrationer av Sara Granér.

Boken är en inspiration till vad det innebär att vara medborgare. Den innehåller resonemang om konst och motstånd, samtal, frihet och demokrati. Utgångspunkten är Right Livelihood-pristagaren Gene Sharps 198 metoder att förändra världen utan våld.

Boken hade en fullsatt release på Södra teatern i Stockholm i februari. Turnén går nu vidare till Visby där viktiga aktörer inom journalistiken, politiken, hållbarhet, jämställdhet, bildning, kyrkan mfl. kommer att samlas på scen för att läsa varsitt avsnitt ur boken inför publik, däribland Anna Carlson och Simon Norrthon, Teaterförbundet för scen och film.

Arrangeras av Leopard förlag i samarbete med Bohm Bohm Room, Right Livelihood Award, ABF, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och Kristna Fredsrörelsen