Teaterförbundets Guldmedalj till Gösta Ekman

Skådespelaren och regissören Gösta Ekman har tilldelats Teaterförbundets guldmedalj ”för utomordentlig konstnärlig gärning”. Priset delades ut på Hasselbacken i Stockholm, i samband med Teaterförbundets förbundsmöte. Prismotiveringen löd:

”Gösta Ekman har alltid visat en stor konstnärlig bredd, en noggrannhet i sina yrken och en nyfikenhet på nytt, som imponerar – han bevisar varje gång att han behärskar alla dessa mediers speciella uttryck. En stor och även folkkär konstnär – älskad av oss alla!”

– Gösta Ekman började 1955 som statist i ”Markurells i Wadköping” på Skansenteatern i Stockholm. Om detta kan man läsa i hans biografi ” Farbrorn som inte ville va’ stor”, och som innehåller allt vad han gjort under långt yrkesverksamt liv, sa Teaterförbundets ordförande Anna Carlson vid prisceremonin.

Under 50-talet var Gösta Ekman också regiassistent till Hasse Ekman och Ingmar Bergman i många filmer, och även till Per-Axel Branner på Dramaten.
På 60-talet var han skådespelare på Munkbroteatern och på Stockholms stadsteater, och hade roller i bland annat Tartuffe, Den kaukasiska kritcirkeln, Tango, Så tuktas en argbigga, Volpone, Måsen. Han deltog i Svenska Ords revyer, och har spelat på Hamburger Börs och Scalateatern.

Gösta Ekman har spelat i en rad långfilmer, från Strindberg till Beck. Som fru Wennerman i pjäs och film tillsammans med Marie-Louise Ekman. Han har också medverkat i en rad tv-serier och barnprogram i tv och radio.

– Som teaterregissör har han senast arbetat på Dramaten med den stora succén ”Den Girige”. Det vår guldmedaljör inte gjort inom scenkonst- och filmvärlden – det finns inte, sa Anna Carlson.

Teaterförbundets guldmedalj har utdelats sedan 1942, då Inga Tidblad erhöll medaljen. Här finns en lista över Teaterförbundets tidigare guldmedaljörer.