Teaterförbundets guldmedalj till Ing-Mari Tirén

I samband med förbundets 125-årsjubileum tilldelades regissören Ing-Mari Tirén Teaterförbundets guldmedalj ”för utomordentlig konstnärlig gärning”.

Ing-Mari Tirén var en av grundarna till Dockteatern Tittut i Stockholm och var en av de första att skapa föreställningar för riktigt små barn.

-Det är med stor ödmjukhet jag idag överräcker Teaterförbundets guldmedalj till Ing-Mari Tirén. På 70-talet bröt hon ny mark genom att skapa stor scenkonst även för riktigt små barn. Med barnets perspektiv i centrum har medaljören skapat angelägna och nyskapande föreställningar för generationer av teaterbesökare, säger Simon Norrthon, ordförande för Teaterförbundet för scen och film.

Ing-Mari Tirén kom från Marionetteatern när hon 1977 skapade Tittut tillsammans med förskoleläraren Eva Gumpert. Deras unika sätt att arbeta med dockteater för små barn fick snabbt gehör hos förskolorna som varit svältfödda på scenkonst för små barn. Med skådespelare, skuggspel, dockor och animerade objekt, gestaltas livets under och mänskliga dilemman för en publik på två år och uppåt.

Sedan dess har Tittuts föreställningar mött ett mycket stort antal barn på turné i hela landet och på scenen i Stockholm.

Teaterförbundets guldmedalj har delats ut till en rad prominenta scenkonstnärer sedan 1944, då skådespelaren Inga Tidblad fick den allra första.

Här finns en lista över tidigare guldmedaljörer:
– Guldmedaljörer