Teaterförbundets guldmedalj till Niklas Ek

Den 12 oktober mottog skådespelaren och premiärdansaren Niklas Ek Teaterförbundets guldmedalj för utomordentlig konstnärlig gärning, som delas ut av förbundet sedan 1944. Guldmedaljen delades ut under Teaterförbundet för scen och films digitala förbundsmöte.

Niklas Ek får Teaterförbundets guldmedalj 2020

– Det är en stor ära för mig att överlämna Teaterförbundets guldmedalj till Niklas Ek, en enastående och synnerligen välförtjänt konstnär som genom åren skänkt oss ett stort antal oförglömliga sceniska och filmiska upplevelser, säger Simon Norrthon, ordförande i Teaterförbundet för scen och film.

Motiveringen lyder:
Årets medaljör är en av våra största dansare och scenkonstnärer. Han har ett alldeles eget uttryck som är fjäderlätt, lekfullt och nästan barnlikt, för att nästa samtidigt vara våldsamt, brutalt och erfaret. Varje gest, varje rörelse ett uttryck av liv, nästan som att han själv ständigt överraskas. Med humor och underfundig attack gestaltar han med plötslig närvaro och sårbar kraft den lilla människans kamp mot elementen.

Niklas Ek har medverkat i en lång rad dans- och teaterföreställningar, film- och tv-produktioner, både i Sverige och utomlands. Han var solist i Cullbergbaletten, premiärdansare på Kungliga Operan och har även medverkat i verk av framstående internationella koreografer som Jiří Kylián, Maurice Béjart, Ohad Naharin och Merce Cunningham.

Teaterförbundets guldmedalj har delats ut sedan 1944 då Inga Tidblad fick motta utmärkelsen. Här finns en förteckning över tidigare guldmedaljörer.