Upprop för Maryam Moghaddam

Sedan februari i år är den svensk-iranska skådespelaren Maryam Moghaddam fast i Iran. Hon är förbjuden att arbeta och får inte lämna landet. Hennes enda brott är att hon har utövat sitt yrke. Teaterförbundet har engagerat sig i hennes sak, och stödjer henne i arbetet med att få utresetillstånd.

I februari visades Jafar Panahis film Closed curtain på filmfestivalen i Berlin. Maryam Moghaddam spelar en av huvudrollerna i filmen, som spelats in i hemlighet i Iran eftersom Panahi är dömd till fängelse och arbetsförbud för sitt stöd till den iranska oppositionen.

När Maryam Moghaddam återvände från Berlin till Iran för att besöka sin mor arresterades hon direkt på flygplatsen. Rättegången hade redan ägt rum i Maryams frånvaro, och hon hade ingen möjlighet att försvara sig.

– Den iranska myndigheternas behandling av Maryam är skamlig. Teaterförbundet stödjer henne i arbetet med att få utresetillstånd, säger Anna Carlson, Teaterförbundets ordförande.


Upprop: Tidningen FLM har initierat ett upprop till stöd för Maryam Moghaddam. Läs mer om Maryam Moghaddam och uppropet på FLM:s hemsida.

Samtal: Lördag den 28 september hålls ett samtal om uppropet och situationen för Maryam Moghaddam på bokmässan i Göteborg. Medverkar gör Jacob Lundström och Jonas Holmberg från FLM, samt Maria Hedborg från Backa teater. Kl. 15.00 i Kulturtidskriftsmontern B02:41.