Akt nr 4 2012

Det Norska filmundret

Det produceras mer norsk film än någonsin. Under 2011 hade 33 nya norska filmer biopremiär, vilket är rekord. Andelen biobesök som gjordes på norska filmer 2011 var hela 24,5 procent, den högsta någonsin, att jämföra med andel svenska biobesök på svenska filmer som 2011 låg på knappt 20 procent. Norska actionthrillern ”Huvudjägarna” blev 2011 års näst mest sedda film i vårt grannland.
Är då allt guld och gröna skogar vad gäller filmbranschen hos våra skandinaviska grannar? Naturligtvis inte, men det går att peka på ett par övergripande faktorer som långsiktigt har betydelse för att ge skjuts åt norsk film: Det politiska initiativet Kulturløftet och det unika norska biografsystemet.
Akt väljer att ännu en gång lyfta Norge som föregångsland – nu på det filmpolitiska området.

”Mossig genusstruktur kvar på operascenen”

Operaimprovisatörerna har placerat sin konstform i helt nya sammanhang och satt fokus på de nu mycket omdebatterade genusfrågorna inom branschen.
– Vi vill diskutera hur den skrivna operan gestaltas, och ringa in schabloner för att hitta ett större djup i framtida rolltolkningar, säger Mette av Klint.

”Teatern måste ha en kärna av fast anställda”

Från en relativt stor, fast länsteaterensemble till en mindre och till sist närmast obefintlig ensemble. I våras var nedmonteringen av Teater Västmanland ett faktum.
Nu står teatern inför en nystart med sju nya ensemblemedlemmar på tvåårskontrakt. En lagom avvägning mellan långsiktigt samarbete och rörlighet, tycker chefen Kajsa Giertz.

Med hjärtat som bensin

Mötet med andra ger Marina Nyström lust och mod att gestalta människor på scen och film. Helst av allt idkar hon växelbruk mellan regi och skådespeleri.
Akt träffar den 27 åriga skådespelaren som ska spela i ”Lyckliga slut” på Uppsala stadsteater i höst. Men först väntar sommarens långfilmsinspelning, med Anders Rune som regidebuterar i det formatet. Marina gestaltar en kvinna som inte är som alla andra.
– Det är underbart att få arbeta med bredd, att ta fram en färg som inte är bekant, säger Marina Nyström