Fackliga rättigheter kränks

I dag släpps världsfacket IFS årliga rapport om kränkning av fackliga rättigheter. Att arbeta fackligt är en mänsklig rättighet, men i många länder är det förenat med livsfara.

Enligt rapporten har:

• Regeringar i minst 35 länder har gripit eller fängslat arbetstagare för att mota deras krav på demokratiska rättigheter, schysta löner, säker arbetsmiljö och trygga jobb.

• Mord av fackliga ledare har skett i 10 länder: Kambodja, Bangladesh, Filippinerna, Mexiko, Honduras, Guatemala, Colombia, Mauretanien, Egypten och Benin.

• Arbetstagare har blivit avskedade eller avstängda från arbete i minst 53 länder efter att ha försökt förhandla fram bättre arbetsvillkor.

• Minst 87 länder utesluter vissa yrkesgrupper från strejkrätten i nationella lagar eller rättspraxis.

Colombia, Burma, Vitryssland och Zambia är några av de länder som rankas som allra värst när det gäller respekten för mänskliga rättigheter i arbetslivet. L

Teaterförbundet arbetar genom internationella skådespelarfacket FIA för att stärka de fackliga rättigheterna i utvecklingsländer. Under de kommande åren kommer samarbetsprojekt genomföras i länder i Latinamerika, Afrika och Indien. Projekten finansieras av medel från Sida via LO-TCO Biståndsnämnd.

Scen & Film 1/2014 innehöll en särskild inlaga om Teaterförbundets internationella arbete.