Göteborg Film Festival 2020

I förra veckan invigdes Göteborg Film Festival för 43:e året. Festivalen inleddes med ett filmpolitiskt toppmöte som samlade hela branschen.

Foto; Christina Olofson

Foto: Chrisitina Olofson

Delar av det filmpolitiska toppmötet filmades, bland annat ett samtal med kulturminister Amanda Lind och flera kulturpolitiker, samt en föreläsning av Jennifer Smith, Head of inclusion på det brittiska filminstitutet. Dessa delar kan du se här.

Temat för invigningen var jämställdhet, där Sveriges Filmregissörer deltog med ett inslag där sex regissörer berättade om en kvinnlig regissör som betytt mycket för dem. På varje biostol låg en vit t-shirt med namn på olika kvinnliga regissörer.  Invigningen kan ses här.

Under helgen arrangerades Filmforum Sverige, ett nytt initiativ för och av den svenska filmbranschen. Under dagarna arrangerades en rad seminarier som diskuterade teman som globala strömningstjänster, filmskolor, biokris, kompetensförsörjning och jämställdhet. Teaterförbundets ordförande Simon Norrthon deltog i ett framtidsinriktat samtal om svensk film på bio.

Här kan du  läsa Teaterförbundets vice ordförande Christina Olofsons rapport från festivalens första dagar.