Oschyssta metoder av dubbföretagen

Sedan tre veckor är Teaterförbundet i konflikt med dubbföretagen SDI Media och Dubberman. Konflikten gäller röstskådespelare som arbetar med att dubba film och tv-program främst för barn, från bland annat Disney, Warner och Fox.

Bakgrunden till konflikten är att lönerna har stått stilla sedan 2003. Teaterförbundet har accepterat ett medlarbud som skulle ge en löneökning på drygt 4 procent och att regelbundna förhandlingar om löner och villkor ska genomföras, som på den övriga arbetsmarknaden. De två dubbföretagen avvisade budet.

Efter tre veckors konflikt erbjuder dubbföretagen en marginell lönejustering samtidigt som de vill försämra andra delar av villkoren. Detta har Teaterförbundets förhandlingsdelegation sagt nej till.

– Det är illavarslande att dubbföretagen inte respekterar spelreglerna på arbetsmarknaden. De försöker ersätta förbundets medlemmar med oorganiserade, har erbjudit dubbla ersättningar till den som bryter blockaden och ett av dem har uppmanat medlemmar att gå ur förbundet, säger Teaterförbundets ordförande Anna Carlson.

Förtydligande: Även om båda företagen ställt frågor om organisationstillhörighet finns inga uppgifter om att SDI Media uppmanat medlemmar att lämna förbundet.