Uppropet för enskilda firmor

”Uppropet för enskilda firmor” har skrivits under av nära 7000 personer, såväl organisationsföreträdare, som enskilda personer inom olika branscher.

– De enskilda företagarna utgör en stor del av kulturarbetsmarknaden, men de saknar idag tillgång till trygghetssystemen. I de satsningar som hittills har presenterats av regeringen saknar vi åtgärder för deras möjlighet att överleva som näringsidkare, säger Simon Norrthon, ordförande för Teaterförbundet för scen och film.

De enskilda näringsidkarna har fortfarande varken tillgång till systemet med korttidsarbete eller möjlighet till a-kassa samtidigt som de har viss aktivitet i sin firma.

Uppropet kräver
– att enskilda näringsidkare ska kunna tillämpa systemet med korttidsarbete.
– att enskilda näringsidkare ska kunna bedriva viss verksamhet under en vilandeperiod och ändå få a-kassa.
– att regeringen löser denna problematik omgående under coronakrisen, men också långsiktigt efter krisen inom ramen för arbetet med nya a-kasseregler!

Uppropet har initierats av Rita Saxmark, sångerska och artist, samt medlem i Teaterförbundet sedan länge. Tillsammans med sångerskan och violinisten Linnéa Sallay för hon uppropet vidare, båda är enskilda näringsidkare.

Uppropet  kan bland annat skrivas under på denna sida.