Arbetsmiljö innefattar både den fysiska arbetsmiljön och den psykosociala. Exempel på fysiska arbetsmiljöfaktorer är bland annat: lokaler, arbetsredskap och oljud. Exempel på psykosociala arbetsmiljöfaktorer är bland annat: trivsel, arbetsklimat och stress.
Det är arbetsgivaren som har ansvar för det arbetsmiljöarbetet. Mycket av arbetsmiljöarbetet ska gå ut på att kartlägga och förutse risker, så att arbetsgivaren kan åtgärda dem innan det händer något. Lagen säger att arbetsgivaren ska samverka med de anställda på arbetsplatsen, antingen direkt eller genom skyddsombud eller annan fackligt förtroendevald, och höra vilka synpunkter och förslag som finns.
Fackförbundet Scen & Film har tecknat ett särskilt arbetsmiljöavtal som gäller på institutionsteaterområdet.
Arbetstid
Arbetstidslagen säger bland annat att ordinarie arbetstid ska vara högst 40 timmar i veckan och att arbetstagare ”bara” får arbeta övertid 200 timmar om året. Lagen säger också att alla arbetstagare ska ha minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje 24-timmarsperiod (dygnsvila), och minst 36 timmar sammanhängande ledighet under varje sjudagarsperiod (veckovila).
I det kollektivavtal som gäller på din arbetsplats finns kompletterande regler om arbetstid (du som arbetar på institutionsteater jobbar exempelvis under arbetstidsavtalet). I det kollektivavtal som din arbetsgivare undertecknat finns regler om ordinarie arbetstid och hur mycket ersättning du ska ha när du arbetar övertid eller ob, obekväm arbetstid.
Diskriminering
Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet/uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning, funktionshinder och ålder. Det är också förbjudet att missgynna på grund av föräldraledighet. Diskrimineringsförbudet gäller när arbetsgivaren fattar beslut om exempelvis anställning, lön och andra anställningsvillkor, befordran, utbildning och uppsägning.
Det kan också finnas skrivningar i kollektivavtal som handlar om diskriminering.
Regionala skyddsombud
Varje år genomför Fackförbundet Scen & Film, genom de regionala skyddsombuden, hundratals arbetsplatsbesök. De regionala skyddsombuden ger lokalt stöd i arbetsmiljöarbetet, vilket är inte minst viktigt på små arbetsplatser där det sällan finns en fungerande organisation för arbetsmiljöarbetet.
Vill du att Scen & Film besöker din arbetsplats – ta kontakt med de regionala skyddsombuden.
Regionala skyddsombud
Tristan Agdler, telefon 08 441 13 10, 072-231 84 00
e-post: tristan.agdler@scenochfilm.se
Eleonor Fahlén, telefon 08 441 13 16, 072 702 97 37
e-post: eleonor.fahlen@scenochfilm.se
Regionala skyddsombud på bioområdet
Lars Carlberg, 0709 38 43 07, llassecarlberg@gmail.com
Anders Svensson, 0708 49 14 11, anders.angholmen@gmail.com