Valberedningen består av:
Elisabet Gustafsson, Sveriges Filmregissörer (sammankallande)
Helena Lundqvist, Dansavdelningen
Anna Wemmert Clausen, Ljus/Ljud/Mask/Videoavdelningen
Mathilda Bryngelsson, Operasångaravdelningen
Thomas Nylander, Teknikeravdelningen
Elisabet Gustafsson
Filmregissör och manusförfattare, bosatt i Stockholm, men med en fot i Paris.
Elisabet regisserade 2014 biofilmen ”Krakel Spektakel” och har flera kortfilmer bakom sig, inspelade i både Frankrike och Estland. För närvarande är hon aktuell med dokumentärfilmen ”Drömmen om Djenné”.
Hon har tidigare varit delad ordförande i Sveriges Filmregissörer och är idag adjungerad ledamot och Sveriges representant i FERA, Federation of European Screen Directors.
Helena Lundqvist
Helena har arbetat som dansare i 19 år. Hennes erfarenheter täcker arbete på institutionsteatrar och i repertoarkompanier samt i lika delar i frilansprojekt med fria grupper och koreografer. Hon är tillsvidareanställd som dansare på Regionteater Väst Danskompani i Borås men har lika stor erfarenhet av att vara kombinatör med egen firma, projekt-anställd som frilans med en anställning i Dansalliansen.
På Regionteater Väst är hon sedan många år drivande i lokalavdelningen, där hon också är skyddsombud. Hon har under många år varit verksam i Dansavdelningen centralt på Scen & Film både som ledamot och ordförande, drivit specifika frågor i arbetsgrupper och arbetat mot skolor och utbildningar.
Helena har genom åren undervisat parallellt med sin dans, bl.a. på flera av Sveriges yrkesutbildningar för dans och danspedagogik. Hon har också jobbat pedagogiskt i sociala projekt med dans som ett sätt att ”mötas människor emellan”.
Andra erfarenheter som är värda att lyfta fram för Valberedningens räkning är Helenas transparenta kontaktnät genom Scenkonstens hierarkier, med verksamma, ledare och arbetsgivare inom scenkonstens alla yrkeskårer. Hennes fleråriga delaktighet i referensgruppen för Daglig träning för frilansdansare. Hennes nationella arbetsfält från Västerbotten i norr till Skåne i söder inte bara som dansare och pedagog utan också som koreograf, repetitör, kostymör och tekniker.
”I Valberedningen ser jag fram emot att lyssna in mina medlemskollegors röster och behov. Detta för att ta fram ett förslag på medlemskollegor som framåt får uppgiften att göra skillnad och driva allas våra frågor. Detta för att alla vi medlemmar i Fackförbundet Scen och Film ska få bästa möjliga arbetsvillkor för att skapa scenkonst och film för vår publik.”
Frilansande ljusdesigner inom opera, dans, teater och musikal, med uppdrag i hela landet. Min erfarenhet är bred för jag har gjort detta i många år nu, på små och stora institutioner, likväl som hos fria grupper och i projekt. Jag har också undervisat på SKH till och från de senaste åren och har ett stort engagemang för utbildning. Mellan åren 2007-2016 var jag fast anställd på Folkteatern i Göteborg där jag började mitt fackliga engagemang i lokalavdelningen. Jag har varit skyddsombud och ordförande och förstod då vikten av fungerande lokalavdelningar och lokala avtal.
Jag har även erfarenhet från chef-sidan och blev då väldigt insatt i arbetsrätt, avtal och betydelsen av en fungerande samverkan. Jag har suttit i styrelsen för Ljus/Ljud/Mask/Videoavdelningen under ett antal år fram till 2023. Att sitta i valberedningen för förbundsstyrelsen ser jag som ett mycket ansvarsfullt uppdrag.
Mathilda Bryngelsson
Mathilda Bryngelsson är en operasångerska i början av sin karriär, utbildad vid Malmö Opera Academy och Operahögskolan i Stockholm. Hon bor i Malmö, där hon studerade fram till 2022. Sedan sin examen har Mathilda frilansat som opera- och oratoriesolist runtom i Skandinavien och under 2025 gör hon även sin professionella debut i Tyskland.
”Jag har sedan en mycket ung ålder haft ett oerhört starkt rättvisepatos, med alla för- och nackdelar det innebär. Jag har varit medlem i styrelsen i Scen & Films Operaångaravdelning sedan 2022 och har därigenom fått ett bra och hälsosamt utlopp för detta. Jag anser att allt blir mycket bättre när man är hjälpsam och solidarisk, och detta försöker jag själv alltid efterleva i mitt privata såväl som mitt professionella liv. Jag hoppas på att framöver kunna göra min del för att vår bransch ska bli bättre för oss alla, så att alla konstnärliga utövare kan ha så pass rimliga villkor och rättigheter, att vi kan lägga vårt fulla fokus på vårt konstnärliga uttryck. Förhoppningsvis kan min medverkan i att finna ett förslag till Scen & Films nästa styrelse vara ett bra led i detta.”
Thomas Nylander
Thomas Nylander, el-ansvarig och tidigare ljustekniker/elektriker på Kungliga Operan i Stockholm.
Har varit ordförande för Teknikeravdelningen och var innan det ordförande för Scen & Films lokalavdelning på Kungliga Operan och för Operans teknikersektion. Ledamot i Teknikeravdelningen.