Viktigt med bra avtal för egenföretagare

Många inom Scen & Film är uppdragstagare. Med företagarrollen kommer ett eget ansvar som anställda slipper. Därför är det extra viktigt att vara informerad och ha koll på sina avtal.

Anna Mathilde Schildt är jurist på Scen & Film. Hon berättar att arbetsgivare i branschen ofta föredrar uppdragstagare med F-skatt, men att förbundet rekommenderar medlemmarna att bli anställda istället.

– Som egenföretagare har du inte kollektivavtalet att luta dig på, därför blir ditt individuella avtal superviktigt. Det är det som gäller – och det går att skriva hur dåliga avtal som helst.

Avtalet behöver reglera exempelvis arbetstider, övertid och eventuella rättigheter, och kanske viktigast av allt: uppsägningsvillkoren. Det händer att medlemmar som är egenföretagare kontaktar förbundet för hjälp när produktioner läggs ner och de får liten eller ingen ersättning.

Anna Mathilde Schildt tipsar om att medlemmar kan skicka in sina avtal till förbundet för granskning innan de skriver på, för att kontrollera att villkoren hyfsat motsvarar dem i kollektivavtalet.

För att motsvara lönen som en anställd skulle få behöver man lägga till minst 50 procent när man anger sitt arvode. Detta ska täcka sociala avgifter, semesterersättning, försäkringar och tjänstepension.

– Förutom att se till att få rimliga villkor och arvoden som uppdragstagare behöver man också ha en lämplig företagsförsäkring. Scen & Films medlemmar kan teckna en bra försäkring hos Folksam, säger Anna Mathilde Schildt.

Egenföretagare behöver också ha ett eget pensionssparande, som komplement till den allmänna pensionen, eftersom de inte får någon tjänstepension. Rekommenderat är att spara cirka 4,5–6 procent av lön eller överskott.

Det är heller inte ovanligt i branschen att vara så kallad kombinatör, vilket innebär att man kombinerar uppdrag som egenföretagare med anställningar. Då behöver man vara godkänd för FA-skatt hos Skatteverket, påpekar Anna Mathilde Schildt.

Ens SGI, sjukpenninggrundande inkomst, beräknas på inkomster både från anställning och företagande, men det kan ibland innebära längre handläggningstid för Försäkringskassan. Därför är det bra att om möjligt ha en buffert om man måste vänta på ersättning.

Det är som sagt mycket att hålla koll på som egenföretagare och Anna Mathilde Schildt höll i våras en utbildning i ämnet för förbundets frilansmedlemmar.

– Det var ett stort intresse och den kommer att ges igen digitalt den 4 oktober, tipsar hon.

Text: Ylva Rehnberg
Foto: Unsplash


Vill du läsa hela tidningen kan du läsa den på Mina sidor.